Zmes
Zmes je chemická látka zložená z minimálne dvoch chemicky čistých látok. Je to chemická látka presne definovaného zloženia, ktorý sa dá určiť chemickou značkou alebo chemickým vzorcom.
Rozdelenie zmesí:
1. Rovnorodé (homogénne) – jednotlivé zložky zmesi nerozoznávame, dobre sa rozpúšťajú. Vo všetkých častiach má rovnaké fyzikálno-chemické vlastnosti (roztoky).
2. Rôznorodé (heterogénne) – jednotlivé zložky rozoznávame, sú navzájom nerozpustné (alebo len veľmi málo).
a) suspenzia – nerozpustná tuhá látka rozptýlená v kvapalnej
b) emulzia – nerozpustná kvapalná látka rozptýlená v kvapalnej (mlieko)
c) pena – nerozpustná plynná látka rozptýlená v kvapalnej
d) aerosol – nerozpustná tuhá látka rozptýlená v plynnej
Zloženie roztokov:
1. Rozpúšťadlo (voda etanol, benzín)
2. Rozpúšťaná látka ( soľ, cukor, tuky, jód)
Typy roztokov:
a) kvapalný – vodný (voda a etanol), pevný, plynný (voda a oxid uhličitý)
b) plynný – vzduch
c) tuhý – zliatina
Oddeľovanie zložiek zmesí:
1. Filtrácia – oddeľujeme zložky suspenzií, založená na zemskej príťažlivosti, používa sa na čistenie vôd, získaná zložka je filtrát.
2. Adsorbcia – na povrch jednej látky (adsorbent) zachytia molekuly inej látky (adsorbovaná látka).
3. Destilácia – spôsob oddeľovania zložiek roztokov. Založená na rôznych teplotách varu jednotlivých zložiek (výroba alkoholu). Frakčnou destiláciou sa spracúva ropa.
4. Kryštalizácia – dochádza k vykryštalizovaniu tuhej látky odparením kvapalného rozpúšťadla.
5. Extrakcia – daná látka je dobre rozpustná v jednom rozpúšťadle, ale v inom sa vôbec nerozpúšťa (extrakcia oleja zo slnečnicových semien).
6. Odstreďovanie – spôsob oddeľovania zmesí odstredivou silou. Oddeľujú sa emulzie, suspenzie, ľahšia zložka ostane na vrchu, ťažšia na spodku.
7. Chromatografia – používa ju hlavne organická chémia, biochémia pri malých (stopových) množstvách látok.
8. Sublimácia – premena tuhej látky na plynnú bez prechodu cez kvapalné skupenstvo.
9. Sedimentácia (usadzovanie) – založená na rôznych hustotách látok.